Summa sidvisningar

tisdag 2 juli 2013

Femton långa och minnesvärda minuter i Visby


Under pågående Almedalsvecka i Visby pågår en kampanj för Dawit Isaak - journalist och svensk medborgare - fängslad i Eritrea sedan 12 år tillbaka.

Den 23 september 2001 arresterades Isaak i sitt hem av eritreansk polis. Enligt den eritreanska regeringen sitter Isaak fängslad för brott mot rikets säkerhet. Andra menar att Isaak arresterats på grund av en artikel, för att de i tidskriften Setit skrivit om en grupp politiker i regeringen – den så kallade 15-gruppen – som krävde demokratiska reformer i Eritrea. Samtidigt arresterades merparten av 15-gruppen.
Minst tio av de journalister och politiker som fängslades i september 2001 ska ha avlidit i fängelse, däribland den tidigare utrikesministern Mahmoud Sherifo och Dawit Isaaks kollega från tidningen Setit, Fessehaye "Joshua" Yohannes.

I april 2002 rapporterade den amerikanska pressorganisationen CPJ (Committee to Protect Journalists) att Isaak lagts in på sjukhus för behandling av tortyrskador. Regeringen förnekar att han har torterats men tillåter ingen att träffa honom, det finns få uppgifter om hur han har det i fängelset. Dawit Isaak har inte åtalats för något utan sitter fängslad utan rättegång.

I en intervju med Eritreas president Isaias Afewerki, den 26 maj 2009, sade han följande: "We will not have any trial and we will not free him. We know how to handle his kind." samt "To me, Sweden is irrelevant. The Swedish government has nothing to do with us." ("Han ska inte få någon rättegång och vi kommer inte frige honom. Vi vet hur hans sort ska tas." och "För mig är Sverige irrelevant. Den svenska regeringen har ingenting med oss att göra".) enl Wikipedia.
..
Under Almedalsveckan finns möjligheten att pröva på att sitta i en mörk trång cell under 15 minuter... själv gjorde jag det häromdagen. När mörkerseendet i den trånga cellen infann sig upptäckte jag en anteckningsbok på golvet framför mig. En anteckningsbok utan penna. Vilket straff i dubbel bemärkelse tänkte jag, att som journalist förvägras att utöva sin demokratiska rätt, att utrycka sin åsikt om förtryck och orättvisor... Känns extra påträngande när man även här i Visby hör partiledaren Jimmy Åkesson utrycka sin avsky till den nyss antagna lagen i Sverige om rätten till hälso- och sjukvård för papperslösa individer. Det känns plötsligt trångt och mörkt även utanför cellen i ett annars fantastiskt land - Sverige. Ett demokratiskt land förskonat från krig och förtryck... låt oss vara rädda om detta och låta generositeten vara ett av många demokratiska rättesnören. Jag fortsätter kämpa för detta!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar