Summa sidvisningar

onsdag 31 augusti 2011

Föga smickrande siffror...

Idag presenterades rapporten, Öppna jämförelser av cancersjukvårdens kvalitet och effektivitet - Jämförelser mellan landsting 2011 Det är första gången man ser en samlad öppen jämförelse av vårdens kvalitet för tio vanligt förekommande cancersjukdomar i Sverige. Förutom medicinska resultat, patienterfarenheter, väntetider får man i viss mån även en bild av kostnader.  För tjocktarms- och ändtarmscancer kan man även se jämförelser på sjukhusnivå.

För Gävleborgs del är rapporten en föga smickrande bild...
Överlevnad vid cancersjukdom /tio vanligt förekommande cancersjukdomar/ är för Sverige 68,8%. Bäst placerar sig som oftast i olika mätområden  Halland, med en överlevnad på 72,6%. Gävleborg intar bottenplatsen med en överlevnad på 63,4%!

Denna rapport är beskrivande i sin karaktär och har som målsättning att ge en aktuell ögonblicksbild av cancersjukvården. Rapporten har två syften, dels att utgöra underlag för beslutsfattare på olika nivåer som vill förbättra cancersjukvården, dels att ge medborgarna insyn i vad den gemensamt finansierade cancersjukvården åstadkommer.

Den i media idag ofta relaterade skräckbilden är - Väntetid till första besöket hos specialist för prostatacancerpatienter... Här har Jämtland 95 dagar och Halland 24 dagar. Gävleborg har 63 dagars väntan.

De för framtiden planerade regioncentra i cancervård är beslut i rätt riktning. Det skall inte bero på var man bor, vilken vård  man kan få.

-Vi måste minska de regionala skillnaderna, var budskapet socialminister Göran Hägglund gav TV 4 , vid besök på Hudiksvall sjukhus.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar