Summa sidvisningar

torsdag 11 april 2013

Det tysta språket

 
Idag hade jag förmånen, att för andra gången träffa PiaKerstin (Kia) Silverdal, medfödd gravt hörselskadad. Hon är specialutbildad som palliativ vårdundersköterska och har under 30 år jobbat med människor inom vård.

Hon påminde mig än en gång om vikten av god språklig kommunikation, för patienter och deras anhöriga, även för såväl döva och dövblinda samt gravt hörselskadade, gentemot personal inom hälso- och sjukvård. Här vill Kia vara "länken" mellan dessa parter.

Inte minst vid livets slut hos de med grav hörselskada, dövhet eller dövblindhet gäller att mötas med värdighet, omtanke och respekt. Detta är en sårbar grupp som inte kan kommunicera med personal om det inte finns teckenspråkskunnig personal eller tolk.
..
Kia´s företag - PalliaVårdTecken - ett ambulerande företag, erbjuder sina tjänster till landsting, kommuner och privata hem samt skolor och studieförbund.
 
Landstingsstyrelsen beslutade 27 febr i år om förbättringsaktiviteter avseende nyttjandet av språktolkar inom Landstinget Gävleborg. Jag påminde då även om dövtolkens betydelse... jag lovade Kia att bevaka ärendet.
 
Själv säger ...Du behövs Kia. Lycka till... ge inte upp!
Rapport - Valfrihet och värdighet saknas hos äldre döva!
 
 
Bild tagen vid Maria Larssons invigning av Äldreboken
av Jan Bornestig-Hofors och  Håkan Olsén - Falun
16 nov 2012 Torsåker
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar