Summa sidvisningar

fredag 19 april 2013

Framtidens universitetssjukhus

 
I början av veckan åkte Samverkan Gävleborg på Studiebesök till bland annat Linköpings Universitetssjukhus - US... värdar för vårt besök var den allians av partier, som styr landstinget Östergötland /m,c,fp,kd och vl/.

Här byggs - framtidens universitetssjukhus - där sjukvård, forskning och utbildning möts i modern miljö. Idag finns  600 vårdplatser där cirka 5 500 medarbetare, alla med unika kompetenser samverkar för att skapa en trygg och effektiv vård.
Sjukvården på US är av hög kvalitet med ett antal nationella spjutspetsar inom den högspecialiserade vården. Sjukhuset erbjuder diagnostik, konsultation och behandling inom alla medicinska specialiteter utom organtransplantation. Flera av sjukhusets kliniker redovisar resultat i absolut internationell toppklass.


..
Läkarutbildningen vid Linköpings universitet,  tilldrog sig även vårt intresse. Här är problembaserat lärande och tidig patientkontakt det som utmärker läkarprogrammet. Man tror att helhetsperspektivet på människan och studenternas förmåga att kommunicera med patienter har bidragit till att utbildningen ofta rankas som Sveriges bästa läkarutbildning.
Programmets upplägg präglas av verklighetsanknytning och integration, där teori och begrepp kopplas till riktiga situationer. Man studerar inte de traditionella ämnena, som anatomi, histologi, kemi och fysiologi, separat utan med utgångspunkt i de olika organsystemen. Under hela utbildningen har man, via besök och praktik, nära kontakt med sjukhus och vårdcentraler. Dessutom får alla studenter inom medicin och vård träna på att arbeta i team i en vanlig sjukhusmiljö med riktiga patienter på klinisk undervisningsavdelning.


..
På återseende säger jag och tack alliansvänner i Östergötland för fint program med lärorika stunder med åtskilligt av kunskaper inför vårt maktövertagande i Gävleborg nästa år!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar