Summa sidvisningar

lördag 1 november 2014

Evig kamp att förbjuda...

 
Sedan slutet av september har tio personer fått uppsöka akut sjukvård efter överdoser av spice i Gävle. Samma mönster med akut sjukvård rapporteras från övriga Sverige... Tre ungdomar från Västerås fick i tisdags föras till sjukhus efter att överdoserat drogen och på Gotland har hela sju personer förgiftats allvarligt bara under ett dygn rapporterar media.

Förmodligen är det samma slags blandning som ligger bakom överdoserna. Det stora problemet är att alla varianter av drogen inte är olaglig, lagstiftningen släpar efter. Men nu kan det vara slut på det.

Folkhälsomyndigheten lämnar om några veckor över en lista på ett 20-tal spicesorter till regeringen, som myndigheten rekommenderar att förbjudas.
– Vi vill göra alla blandningar som finns i Sverige olagliga, det är en evig kamp att förbjuda nya, skadliga preparat, säger Anders Persson, utredare på Folkhälsomyndigheten.
Förra omgången som lämnades in till regeringen, augusti i år, förbjöds 21 spiceblandningar.

– Vi har jobbat med att förbjuda nya spicesorter sedan 2010 och samarbetar med Giftinformationscentralen. Fallen av överdoser som varit i Gävle och andra platser följer vi självklart noga, säger Anders Persson.

Men problemet med att göra fler preparat olagliga är att det finns en risk för att folk då prövar sig på ännu mer okända och farliga spice-varianter.

– Känner man inte till något om drogen ökar risken för överdos. Men man tänker samtidigt efter mer nu eftersom man har hört om riskerna. Det är inte bra att stoppa kemikalier i sig, det kan gå väldigt illa. Man måste få någon annan slags verklighetsflykt, säger Anders Persson.

Om regeringen antar förslaget kan alla spiceblandningar förbjudas först i februari 2015.

Själv undrar jag vari orsaken till användandet av olika farliga droger bottnar i, eftersom det inte tycks ligga någon brist i information från samhällets sida.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar