Summa sidvisningar

tisdag 22 mars 2011

Besök vid specialboende för dementa ...Fleminggatan 11 i Gävle.

– Med stor sorg i våra hjärtan har vi sett hur demensvården försämrats genom årens lopp. Vi känner att vi inte längre kan ge en god och säker omvårdnad om de dementa, skrev undersköterskan Elisabeth Marklund i Piteå i ett brev till Socialstyrelsen hösten 2010. Brevet blev startskottet för att uppmärksamma missförhållandena som fanns i Piteå och snart började hela Sverige diskutera förhållandena på våra demensboenden. Kunde det vara så att dessa förhållanden i Piteå fanns på fler ställen i Sverige.
- När vi kommer på morgonen möts vi ibland av hel- eller halvnakna dementa av olika kön som vandrar omkring i korridoren. På golven ligger kiss och bajs.

Genom Socialstyrelsens försorg gjordes snabbt oanmälda inspektioner. Trots stimulanspengar från regeringen till landets kommuner fanns det fortfarande tyvärr anmärkningar hos åtskilliga demensboenden.

Med denna bakgrundsbild blev det för mig idag en positiv överraskning att tillsammans med mina oppositionsrådskollegor träffa företrädare för demensvården i landstinget och Gävle kommun. 
Intrycket var att samarbetet mellan kommunerna och landstinget fungerar på ett bra sätt. För en kommun i Gävle storlek är det möjligt att ordna med speciella demensboenden och dagliga verksamheter medan i mindre kommuner kanske det kan  vara svårt. Helhetsintrycket var dock mer än väl godkänt!
...
Fakta gällande demens i Sverige
ca 1 procent av alla 65-åringar och 20 procent av alla 85-åringar är dementa.
Minst 148 000 svenskar lider av demens.
25 000 nya fall tillkommer varje år.
Alzheimers sjukdom är den vanligaste formen av demens.
Samhällets kostnader för dementa uppskattas till 50 miljarder per år.
/DOKTORN-Kunskap är trygghet/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar